Μοσχάτο Σάμου............
Η πρώτη αναφορά που γίνεται στο Σαμιώτικο κρασί, είναι από τον Θεόδωρο Πτωχοπρόδρομο
(1143 - 1180) που σε ποίημα του , ¨ Κρασίν γλυκύν Γανίτικον και Κρητικόν και εκ ΄ Σάμου, ίνα χυμούς εκβάλωσιν τους της ξηροφαγίας¨ δεν αναφέρει όμως αν το κρασί ήταν μοσχάτο, αφού γλυκά κρασιά γίνονται και από άλλες ποικιλίες σταφυλιών..
Για πρώτη φορά το Σαμιώτικο Μοσχάτο κρασί αναφέρεται σε ένα κανόνα από τον Καισάριο Δαπόντε (1714 - 1784) που γράφει:: ΄΄ Κρασί σκοπελίτικο, κουμανταριά κυπριώτικη, μοσχάτο σαμιώτικο και μερικά της Φραγκιάς, δάντζκας, βούτκαις δε και βλαχομπογδανίας, ροσόλια κορφιάτικα, εκλεκτά πράγματα¨.. Στο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα ¨ Τα ελληνικά νησιά¨ υπάρχει σχετική αναφορά στον στίχο ¨ γεμίστε ξέχειλη την κούπα σαμιώτικο κρασί¨..
Όπως αναφέρεται από διάφορους συγγραφείς, η ποικιλία μοσχάτο Σάμου, έχει Μικρασιατική προέλευση και είναι προιόν μεταλλαγής.. Εμφανίστηκε στην Σάμο κατά τα τέλη του 16ου αιώνα, όπου λόγω περιβάλλοντος αναπτύχθηκε με απόλυτη επιτυχία... Από την ποικιλία αυτή προέρχεται η γνωστή Γαλλική ποικιλία Muscat de Fontignan που καλλιεργείται στην μεσημβρινή Γαλλία, ενώ οι Γάλλοι κατά την εποχή της φυλλοξήρας, πήραν μοσχεύματα από την Σάμο και τα φύτεψαν στην Γαλλία.......
Το κρασί της Σάμου έγινε γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η φυλλοξήρα κατέστρεφε τα αμπέλια της Ευρώπης.... Εκείνη την εποχή οι Γάλλοι και οι Ιταλοί για να εξασφαλίσουν κρασί και άλλα αμπελοκομικά προϊόντα, όπως σταφίδα, στράφηκαν προς τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, που ήταν αμόλυντες, μεταξύ των οποίων ήταν και η Σάμος... Η μεγάλη ζήτηση των προϊόντων αυτών, ήταν η αύξηση των τιμών και αυτές ήταν το κίνητρο της αύξησης του κινήτρου της επέκτασης των αμπελουργικών καλλιεργειών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η Σάμος να γίνει ένας τεράστιος αμπελώνας, αναβαθμίστηκε και φυτεύτηκαν με αμπέλια ακόμη και οι πιο άγονες περιοχές...
Το Μοσχάτο Σάμου καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή Σάμου , αλλά και στην περιοχή της Πελοποννήσου.. Είναι ποικιλία αρκετά παραγωγική, με σταφύλια μέτριου μεγέθους , κωνικά και με πυκνές σφαιρικές ράγες με πρασινοκίτρινη φούδα μετρίου πάχους και μαλακή, χυμώδη και σχεδόν άχρωμη σάρκα, με το χαρακτηριστικό άρωμα του μοσχάτου.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου