Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Λίγα λόγια για το Μοσχοφίλερο...

  Καλλιεργείται στην Πελοπόννησο, Μεσσηνία,  Λακωνία, καθώς και σποραδικά σε περιοχές στο Ιόνιο, στη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, τη Μαγνησία και τελευταία στη Φλώρινα..

  Κυρίως όμως καλλιεργείται στο Αρκαδικό οροπέδιο, στην περιοχή της Μαντινείας, με την οποία έχει συνδεθεί, καθώς φημίζεται για την αμπελουργία της από αρχαιοτάτων χρόνων...  Επίσης, συνδέεται με την λατρεία του Διονύσου, αλλά και με το κρασί, όπως μαρτυρούν μεγάλο πλήθος αρχαίων ευρημάτων....   Το Μοσχοφίλερο ανήκει στην ποικιλία ΄΄Φιλέρια΄΄ , η οποία σήμερα έχει μεταλλαχθεί σε ένα μεγάλο αριθμό υποποικιλιών, όπως το Μαυροφίλερο, το Κοκκινοφίλερο, το Ασπροφίλερο..
Το Μοσχοφίλερο είναι μια πολυδύναμη ποικιλία, μπορούν δηλαδή να παραχθούν πολλά διαφορετικά είδη κρασιών, από ξηρά λευκά, μέχρι ροζέ, αφρώδη ή και γλυκά κρασιά, με κυρίαρχο ασφαλώς το ξηρό κρασί της Μαντινείας....

 Τα σταφύλια της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι πυκνά, μεγάλου μεγέθους, με συνήθως μεγάλη περιεκτικότητα ραγών, σφαιρικές και μετρίου μεγέθους, με χονδρή επιδερμίδα χρώματος ερυθρωπού, με σάρκα χυμώδη και μαλακή, με έντονο άρωμα μοσχάτου.....

 Η ποικιλία δίνει χαρακτηριστικά λευκά και ροζέ κρασιά υψηλής ποιότητας, με υψηλή συνήθως οξύτητα,  χαμηλό αλκοόλ, λεπτό αλλά και έντονο άρωμα ροδοπέταλων, εσπεριδοειδών, αλλά και αχλαδιού με ίχνη τριαντάφυλλου, ανάλογα με την οινοποίηση και τον τύπο του κρασιού...

 Σήμερα το Μοσχοφίλερο είναι η πρώτη ποικιλία σε κατανάλωση στην χώρα μας, και επικεφαλής των εξαγωγών μας.....


Tips::  Συνδυάζεται αρμονικά με μπαρμπούνι, τσιπούρα, γλώσσα και γενικά με ψάρια  μικρής γευστικής έντασης... Ταιριάζει επίσης με συναγρίδα ψητή, σφυρίδα σχάρας, αλλά και με λευκά, ελαφριά γεύσης κρέατα, όπως το κοτόπουλο, καθώς και με λευκά ή με ελαφριές σάλτσες ζυμαρικά....  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου