Με τον όρο «Μεσογειακή Διατροφή» περιγράφεται η παραδοσιακή διατροφή των πληθυσμών της Μεσογείου η οποία οδηγεί σε ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο. Οι πρώτες μελέτες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των χωρών αυτών, έλαβαν χώρα τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και ανέδειξαν την τεράστια αξία της μεσογειακής διατροφής σε σχέση με την υγεία.
Εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα πάνω στο θέμα, με τη μία διατροφική μελέτη να επιβεβαιώνει την προηγούμενη. Τα αποτελέσματα δείχνουν, την άμεση σχέση των πληθυσμών, που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, με την – κατά πολύ – μειωμένη συχνότητα εμφάνισης των καρδιακών παθήσεων και επίσης την πολύ μειωμένη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως επίσης και πολλών άλλων ασθενειών οι οποίες σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη διατροφή.
Σήμερα συγκεκριμένα στοιχεία των τελευταίων επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν πιο υγιή καρδιά και πως εάν τα άτομα που ανήκουν στις επονομαζόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, στραφούν στη μεσογειακή διατροφή και αρχίσουν να διατρέφονται με ελαιόλαδο, ψάρια, φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς μπορεί να προληφθεί περίπου το 30% των καρδιακών προσβολών αλλά και των εγκεφαλικών επεισοδίων και των θανάτων που οφείλονται σε καρδιακές παθήσεις.
Κοινά στοιχεία Διατροφής των Χωρών της Μεσογείου
Οι πληθυσμοί γύρω από τη Μεσόγειο λοιπόν μοιράστηκαν, μέσα από τη διατροφή, ένα κοινό μυστικό υγείας και ευημερίας, που μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά μέσα από τον προφορικό λόγο αλλά και μέσα από την πρακτική. Παρά τις κάποιες διαφορές που μπορεί να παρατηρήσει κανείς στις διατροφικές συνήθειες των λαών των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο, στην ουσία τα κοινά στοιχεία – που πιθανόν προκύπτουν από την ίδια τη φύση, από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μεσογειακών οικοσυστημάτων και από τις παρεμφερείς μνήμες και αξίες – είναι πολύ περισσότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου