Τα
καρυκεύματα έχουν γίνει απαραίτητα σε όλα τα γευστικά μείγματα της
διεθνούς γαστρονομίας. Δεν νοείται μαγειρεμένο κρέας που να μην περιέχει
τα απαραίτητα μυρωδικά, δεν σερβίρεται ωμό κρέας χωρίς τουλάχιστον τρία
με τέσσερα είδη μπαχαρικών στις κατάλληλες αναλογίες και αναμιγμένα
σωστά.
Στη
πολίτικη κουζίνα για παράδειγμα, κυριαρχεί ένα συνονθύλευμα καυτερών
και γλυκών στη γεύση καρυκευμάτων· εκεί όπου μπαίνει πιπέρι καγιέν,
προστίθεται και κανέλα κι όπου χρησιμοποιούν τσίλι, είναι απαραίτητη μια
πρέζα ζάχαρη.
Αν πιστεύετε, ότι τα μπαχαρικά χρησιμεύουν μόνο στη μαγειρική, πλανάστε!
Πέρα
από το γεγονός ότι διαδραματίζουν βασικό ρόλο και στη ζαχαροπλαστική-
ειδικά σε συνδυασμό με τη σοκολάτα-, θεωρούνται επίσης άκρως
αφροδισιακά, ενώ στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν κατά κόρον για τις
θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Το
γαρύφαλλο λειτουργούσε θεραπευτικά για τον πονόδοντο, τη δυσπεψία, τη
ναυτία και παράλληλα χρησιμοποιούνταν και ως απολυμαντικό- αντισηπτικό,
το θυμάρι έχει αναισθητικές ιδιότητες, ενώ κανέλα χορηγούνταν για τις
αδιαθεσίες της εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα τα μπαχαρικά χρησίμευσαν για
καλλυντικά, για τον αρωματισμό χώρων και ρούχων αλλά και ως χρωστικές.
Τα
ολόκληρα καρυκεύματα αντέχουν τέσσερις φορές περισσότερο από τα
τριμμένα γι’ αυτό συνίσταται να τα αποθηκεύουμε ατεμάχιστα, σε δροσερό
και σκιερό μέρος.
Οι
μυρωδιές τους μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας· μια στάλα
άρωμα από κάποιο μπαχαρικό μπορεί να ξεδιπλώσει ,μέσα από τον λαβύρινθο
των συνειρμών, εικόνες τόσο ξεχωριστές που θα σας ταξιδέψουν νοερά από
τη κουζίνα της γιαγιάς μέχρι και την Ινδία. Μη διστάσετε να
χρησιμοποιήστε τα μπαχαρικά σε κάθε σας συνταγή, δώστε ξεχωριστή γεύση
σε κάθε φαγητό και πειραματιστείτε με πρωτότυπους συνδυασμούς. Αφήστε τη
φαντασία σας να δημιουργήσει ,κάντε τα καρυκεύματα μέρος της
καθημερινής σας διατροφής και απολαύστε τα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου