Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Οικολογική Γεωργία & Γαστρονομία

Πώς η σύγχρονη οικολογική γεωργία μπορεί να δώσει μία διαφορετική διάσταση στη γαστρονομία; Φαίνεται πως η εποχή μας πλέον στρέφεται σε πιο ποιοτικούς τρόπους παραγωγής τροφίμων με διαφορετικές πρακτικές που σε κάθε περίπτωση ωφελούν το καθημερινό μας τραπέζι! Μία τομάτα πλέον μπορεί να μυρίζει σαν αυθεντική τσαμπάτη, ζουμερή, καλοκαιρινή ώριμη τομάτα, ενώ παράλληλα διατηρεί όλες τις βιταμίνες της!

Τα αγροκτήματα στην πόλη είναι μια νέα πρακτική καλλιέργειας στην Αμερική συνδυάζει την κάθετη παραγωγή με τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες μειώνουν δραστικά την χρήση υπερβολικής ποσότητας νερού, ενέργειας και καυσίμων, λιπασμάτων,  συσκευασίας, διανομής, αλλά και χρήσης της γης που χρησιμοποιούν οι παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις για την παραγωγή τροφίμων. Τα αγροκτήματα στο σπίτι ή στην πόλη αποτελούν την πιο καινοτομική ιδέα που παρουσιάστηκε την τελευταία πενταετία. Αν γίνει εφικτή η μαζική εφαρμογή της μπορεί να εξαλείψει ουσιαστικά το κόστος της μεταφοράς από εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μίλια, απλά και μόνο εγκαθιστώντας μέσα στις πόλεις φάρμες, όπου η καλλιέργεια απαιτεί… ύψος. Επιπλέον, λύνει το πρόβλημα της χρήσης νερού κατά 85%, της μόλυνσης του περιβάλλοντος περιορίζοντας τις νεκρές ζώνες που δημιουργούν τα χημικά, εξαλείφει το θέμα της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων από βλαβερούς μικροοργανισμούς-κατάλοιπα κακών πρακτικών γεωργίας. Οι πωλήσεις μπορεί να γίνονται απευθείας στους καταναλωτές,  στις τοπικές αγορές, στα εστιατόρια και στα παντοπωλεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι στην πράξη μπορούν να ασχοληθούν με την γεωργία χωρίς να μετακομίσουν από το κλεινόν άστυ  και μάλιστα να στραφούν στα βιολογικά προϊόντα, είτε για ιδία χρήση ή για πώληση. Η επαφή με τον καταναλωτή είναι άμεση, προσφέροντας την άνεση της ποιότητας χωρίς χημικά, αλλά και την δυνατότητα ασκήσεως ενός επαγγέλματος που μέχρι τώρα θεωρείτο μη κερδοφόρο. Η διαφορά στην τελική τιμή του προϊόντος θα είναι μειωμένη κατά 2/3 με τον καταναλωτή να απολαμβάνει ποιοτικά και ποσοτικά οφέλη. Έτσι, καθένας μας θα μπορεί να απολαμβάνει τα δικά του προϊόντα στο καθημερινό τραπέζι  Η Αστική Γεωργία θεωρείται μια οικονομικά βιώσιμη πρακτική του μέλλοντος!
Ακόμα μία νέα ιδέα που παρουσιάστηκε και εξελίχθηκε γρήγορα σε hobby των gourmets είναι το Sustainable Table. Το κίνημα αποτελεί την στροφή προς μία διατροφή που πάνω απ’ όλα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αναδεικνύοντας τον εαυτό της σε σήμα κατατεθέν της σύγχρονης ζωής. Ειδικοί οδηγοί, βίντεο στο youtube και interactive sites προωθούν τους μικροπαραγωγούς κάθε περιοχής μέσα από δωρεάν χάρτες, επιμένοντας εποχικά και παροτρύνοντας τους καταναλωτές να απομακρυνθούν από αβέβαιες τροφές. Αρχικά έγινε μόδα από τις οικολογικές οργανώσεις και σιγά σιγά αγαπήθηκε από τους ερασιτέχνες γευσιγνώστες. Τώρα το κίνημα των Sustainable Tables έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις στις ΗΠΑ που άγνωστοι gourmets έρχονται σε επαφή μεταξύ τους διοργανώνοντας γεύματα, τα earth dinners όπως τα αποκαλούν, που συνάδουν με τους κανόνες της ‘αειφόρου κατανάλωσης’. Ανάμεσα στα -σχεδόν μέχρι σήμερα- αιρετικά πιστεύω των Αμερικανών, το κίνημα προωθεί το τρίπτυχο “Shop Smart, Eat Healthy, Enjoy Locally-Seasonally”.  Ψωνίζουμε έξυπνα, Τρώμε Υγιεινά, Απολαμβάνουμε τοπικά-εποχιακά προϊόντα. Ουσιαστικά αποτελεί βασικό κομμάτι της αειφόρου γεωργικής ανάπτυξης που υποστηρίζει τις μη επιζήμιες γεωργικές πρακτικές, την προστασία του περιβάλλοντος, τον σεβασμό στην ανθρώπινη εργασία και αμοιβή μέσω του Fair Trade, αλλά και την προστασία των ζώων. Η βιώσιμη διατροφή, όπως θα μεταφράζαμε ελεύθερα τον όρο, ουσιαστικά συνοψίζει όλες τις προσπάθειες των ανθρώπων σε συλλογικό επίπεδο προς την οικολογική διατροφή και συνείδηση. Έτσι τα περισσότερα πλέον gourmet sites ασχολούνται με τα βιολογικά τρόφιμα, την εποχικότητα και τοπικότητα των τροφών, την επιστροφή στο σπιτικό φαγητό, την ασφάλεια των οικολογικών πρακτικών γεωργίας, την ανθρώπινη αντιμετώπιση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως και να το δείτε, φαίνεται καθαρά πως δημιουργείται ένα είδος παγκόσμιου διατροφικού ακτιβισμού που αποδεικνύει την έντονη ανάγκη των ανθρώπων για δράση και αυστηρότερο έλεγχο για την διατροφή μας.

(Πηγή:  The Food & Leisure Guide)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου