Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Παράξενα φαγώσιμα ανά τον κόσμο..



Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι, αν ζούσατε στην Κίνα, θα τρώγατε, αντί για σουβλάκι από κοτόπουλο ή χοιρινό, σουβλάκι από αποξηραμένες κατσαρίδες; Ή ότι, αν ζούσατε στην Καμπότζη, θα τρώγατε, αντί για σούπα με κοτόπουλο, σούπα με ταραντούλες; Επίσης, πώς θα σας φαινόταν, αν σας λέγαμε ότι, αν ζούσατε στο Μεξικό, θα συνδυάζατε μια παγωμένη τεκίλα με τηγανητές ακρίδες;


Ανά τον κόσμο οι διατροφικές συνήθειες των λαών προσελκύουν το ενδιαφέρον, καθώς οι διαφορές της κάθε χώρας ποικίλλουν, επισημαίνει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Βασιλική Κούργια.


Στην ελληνική κουζίνα, για παράδειγμα, ως βασικό συστατικό στη μαγειρική μας χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες που μαγειρεύουν με μαργαρίνη, ηλιέλαιο ή σογιέλαιο.


Επίσης, στην κινεζική κουζίνα ως συνοδευτικό πιάτο έχουν το ρύζι, ενώ στη δική μας χώρα έχουμε το ψωμί. Τέλος, στην ιαπωνική κουζίνα το ψάρι το τρώνε ωμό σε αντίθεση με την ελληνική που το τρώμε μαγειρεμένο. 


Σε γενικές γραμμές, η κάθε χώρα έχει τον δικό της διατροφικό χαρακτήρα, ο οποίος εξαρτάται από το τι παράγει, από τα ήθη, τα έθιμα, την οικονομία της αλλά και από τη θρησκεία της. 


Στη δική μας κουλτούρα, κάποιες διατροφικές συνήθειες φαντάζουν ιδιαίτερα ακραίες. Αν αναρωτιέστε το γιατί, μπορείτε να λύσετε την απορία σας διαβάζοντας τα παρακάτω παράξενα φαγώσιμα που καταναλώνονται στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.


Δέκα παράξενα φαγώσιμα ανά τον κόσμο:


• σκουλήκια και σκαθάρια αποξηραμένα: Ταϊλάνδη
• αποξηραμένες σαύρες: Κίνα, Ταϊλάνδη
• μάτι τόνου: Ιαπωνία, Κίνα
• έμβρυο πάπιας, γνωστό ως balut: Φιλιππίνες, Κίνα, Βιετνάμ
• σουβλάκι από κάμπιες: Ταϊλάνδη
• σκορπιοί ή κρασί από σκορπιούς ή σκουλήκια: Κίνα
• ακρίδες, γνωστές και ως «σαπουλίνες»: Μεξικό
• γάτες, αρουραίοι και σκύλοι: Κίνα
• ταραντούλες: Βιετνάμ
• λίπος και κρέας φώκιας: Βόρειος Καναδάς
• φίδι: Χονγκ Κονγκ.



Όσοι ταξιδέψετε στις παραπάνω χώρες, έχετε δύο επιλογές: ή να πάρετε μαζί σας τρόφιμα από Ελλάδα ή να μπείτε στη διαδικασία να γευτείτε ένα από τα παραπάνω… εδέσματα! Σε όσους ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, εμείς να ευχηθούμε… καλή τύχη!

Εστιατόρια στην Αρχαία Ελλάδα.....



Φαίνεται πως ένα πράγμα που έμεινε αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων και που χαρακτηρίζει τους Έλληνες είναι η…

ταβέρνα! Ο Αμερικάνος αρχαιολόγος Τ. Λέσλι Σιρ τζούνιορ βρήκε μια αρχαία ελληνική ταβέρνα στην αρχαία αγορά της Αθήνας τη δεκαετία του ΄70.

Κατάλοιπα από τροφές αλλά και πολλά αγγεία για το κρασί ήταν οι αποδείξεις της ύπαρξης του αρχαίου καπηλειού.
Σε ένα πηγάδι που σταμάτησε να λειτουργεί έριχνε ο αρχαίος ταβερνιάρης τα… σκουπίδια του. Από εκεί πήραμε πολύτιμες πληροφορίες για το φαγητό και το κρασί που προτιμούσαν οι άνθρωποι 2.400 χρόνια πριν. Και οι συνήθειες δεν διαφέρουν πολύ από τις σημερινές.




Κόκκαλα από αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα και γουρούνια, θαλασσινά (αχιβάδες, στρείδια, μύδια) και ψαροκόκκαλα βρέθηκαν στο πηγάδι. Καλό κρασί από την Σάμο, την Λέσβο, την Κόρινθο αλλά και την Αττική έδειξαν οι αμφορείς που ανακαλύφθηκαν.

Κατσαρόλες, ψησταριές, πιάτα, μπολ, γουδιά, αλατιέρες, ό,τι δηλαδή χρειάζεται ένας ταβερνιάρης για να κάνει τη δουλειά του. Οι συνήθειες δεν άλλαξαν, καθώς οι πελάτες έπιναν πολύ και καλό κρασί, έτρωγαν τους εκλεκτούς μεζέδες και ίσως έπαιζαν και τυχερά παιχνίδια και γι΄αυτό το καπηλειό είχε κακή φήμη.



Ο κάπελας ίσως ήταν και έμπορος. Πουλούσε κρασί, ξύδι και πυρσούς για το δρόμο. Να βλέπουν οι πελάτες να γυρίζουν σπίτι τους και να φωτίζουν το δρόμο μην τους επιτεθεί κανείς και τους κλέψει το μανδύα.


Το κρασί το έπιναν αραιωμένο κι ο κάθε πελάτης είχε το δικό του κύπελλο. Μας το λέει ο Βελψίδημος στον «πλούτο»του Αριστοφάνη. «Έχουμε έναν ταβερνιάρη στη γειτονιά κι όποτε μου έρχεται η διάθεση για κανένα κρασάκι πάω κι αυτός – μόνο αυτός – ξέρει πως το θέλω αραιωμένο».



Ενώ λοιπόν η αριστοκρατία διασκέδαζε στα συμπόσια, ο λαός στις ταβέρνες έπινε κι έτρωγε έστω και βερεσέ! Ήταν βλέπετε πολύ διαδεδομένη η πίστωση στην αρχαιότητα. Κι όταν έπινε κανείς λίγο παραπάνω άρχιζε και τις παληκαριές όπως ο δούλος Παφλαγόνας τον οποίο ο Αριστοφάνης βάζει να λέει τη φράση: «Μόλις φάω παλαμιδοφέτες ζεστές και πιω κρασί σκέτο θα λιώσω εγώ τους στρατηγούς της Πύλου…»

Τα πιο διάσημα βρώμικα στον κόσμο..........




Γερμανία: Currywurst

Παραδοσιακό λουκάνικο βουτηγμένο σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας με curry, συνοδεία λευκού ψωμιού η πίττας ολικής άλεσης.


Βιρμανία: Mohinga

Σούπα με νουτλς, κάτι σαν το δικό μας πατσά, ιδανική για μετά το αλκοόλ και το ξενύχτι.

Ζωμός ψαριού που «δένει» με σκόνη ρυζιού ή φασολιών και συνήθως περιέχει συνδυασμό από κρεμμύδι, τραγανό φαγώσιμο φλοιό από τον πυρήνα του δέντρου της μπανάνας, λεπτά στρογγυλά noodles ρυζιού και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.


Βιετνάμ: Banh mi

Η επιτομή του «βρώμικου». Η βάση του είναι η μαλακή μπαγκέτα, που καψαλίζεται πάνω στα κάρβουνα. Μετά από μια δόση μαγιονέζας κι έναν σβώλο πατέ, το τραγανό «κέλυφος» γεμίζει με κρέας, τραγανά λαχανικά τουρσί και φρέσκα βότανα. Για το τέλος, προσθέτουν λίγες σταγόνες από σάλτσα σόγιας και λίγο τσίλι. Πωλείται σχεδόν αποκλειστικά σε υπαίθριους πάγκους.


Ινδία: Daulat ki chaat

Ελαφρύ γλύκισμα από ζαχαρούχο γάλα χτυπημένο με κρόκο αυγού, που του δίνει μια πορτοκαλό-λευκη απόχρωση. Μοιάζει με μους και το βρίσκει κανείς στα θορυβώδη παζάρια και στις αγορές, «χύμα». Λόγω του ότι το daulat ki chaat θα κατέρρεε σε υψηλές θερμοκρασίες, ετοιμάζεται συνήθως τους πιο κρύους μήνες του χρόνου.

Ταϊλάνδη: Phat Kaphrao

Φύλλα κρούστας τηγανίζονται μαζί με κιμά χοιρινού, κοτόπουλο ή θαλασσινά, με ψιλοκομμένο σκόρδο, τσίλι και κάποιες φορές ψιλοκομμένα πράσινα φασόλια. Το πιάτο ολοκληρώνεται με σάλτσα ψαριού και μια δόση ζάχαρης, ενώ σερβίρεται πάνω σε ρύζι έχοντας στην κορυφή ένα ολόκληρο τηγανιτό αυγό. Kaphrao σημαίνει ιερός βασιλικός!

Βοσνία Ερζεγοβίνη: Burek

Φύλλο κρούστας γεμίζεται με κιμά με μυρωδικά, σπανάκι ή τυρί και βότανα, μετά τυλίγεται, καλύπτεται με βούτυρο ή ελαιόλαδο και ψήνεται μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Τρώγεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας: για πρωινό μαζί με μαύρο τσάι ή για βραδινό μετά από ένα κουραστικό απόγευμα.

Έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία και το τουρκικό börek, από το τουρκικό burmak που θα πει «στρίβω»

Μαρόκο: Sfenj

Καλοτηγανισμένα κομμάτια κολλώδους ζύμης με μαγιά (ντόνατς), χωρίς καθόλου γάλα ή βούτυρο. Τρώγονται σαν πρωινό έδεσμα, αλλά και αργά το απόγευμα.

Έφτασαν στη χώρα από τους Άραβες το 18ο αιώνα και πωλούνταν σε υπαίθριους πάγκους που έδιναν ψητό κεφάλι αρνιού (κλασικό πρωινό έδεσμα για τους μαροκινούς) στις ανοιχτές αγορές.

Νότια Αφρική: Walkie-talkies

Τα πόδια (walkies) και τα κεφάλια (talkies) του κοτόπουλου. Βράζονται μαζί για να μαλακώσουν τα μέρη που δεν μασιούνται κι έπειτα τα κομμάτια ετοιμάζονται και μαγειρεύονται με την προσθήκη όποιου υλικού και αρωματικού τραβά η όρεξή σας.

Μεξικό: Tamales,

Πρωινό ή βραδυνό σνακ. Φτιαγμένα στον ατμό, επιστρωμένα με φλοιό καλαμποκιού εδέσματα είναι απόλαυση, σε γλυκιά, πικάντικη ή ήπια εκδοχή. Η γέμιση είναι από χοιρινό ή κοτόπουλο, μαζί με τσίλι και τυρί. Το «πακέτο» τυλίγεται σε φλοιό καλαμποκιού ή φύλλο μπανάνας και μπαίνει στον ατμό μέχρι να είναι αρκετά μαλακό.

Γκάνα: Red red,

Ζεστό, γλυκό και πικάντικο, το red red παντρεύει τα φασόλια με τηγανητή μπανάνα. Τα κρεμμύδια και το κόκκινο τσίλι τηγανίζονται μέσα στο zomi (λάδι ερυθρού φοίνικα) και προστίθενται στα μαυρομάτικα φασόλια. Οι τηγανιτές μπανάνες ψιλοκομμένες, αλατισμένες και καλά τηγανισμένες, συνοδεύουν τα φασόλια.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013


(Πηγή :: ΕΦΕΤ)

Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση «Πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ βραστή»

Ο ΕΦΕΤ, έπειτα από έλεγχο βάσει καταγγελίας, προέβη σε δειγματοληψία βραστής
πάριζας με την εμπορική ονομασία «Πάριζα ΝΙΚΑΣ για τοστ βραστή».
Το δείγμα, πάρθηκε από συσκευασία τύπου μπαστούνι βάρους 1,718 kg , έφερε
ημερομηνία ανάλωσης έως 04.06.2013, και κωδικό 2000000001, 00144. Το ανωτέρω
προϊόν παρασκευάζεται / συσκευάζεται από την ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, 22ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας,
Άγιο Στέφανο.
Στο εν λόγω προϊόν, βάσει Εργαστηριακής Ανάλυσης ανιχνεύτηκε DNA αλόγου (στο
σύνολο του DNA < 1%).
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω
προϊόντος από την αγορά, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι και με γνώμονα